Članki

MONOÏ de TAHITI

Monoi de Tahiti – sveto olje, je brez konzervansov, barvil in umetnih arom, narejen po stari tradicionalni recepturi.

Več o tem
Tamanu olje (Calophyllum Inophyllum)

Tamanu olje je v tropskih predelih našega plena zelo poznano zdravilno sredstvo za zdravljenje kože. Ima antibiotične, antioksidantske, protimikrobne in protiglivične lasnosti. Poleg tega ga uporabljajo tudi pri bolečinah, katerim vzrok je vnetje živčnih končičev.

Več o tem
Kanin Attar

Gre za oljni parfum, ki je narejen po 5000 let stari metodi destilacije aromatičnih cvetov, (vrtnice, jasmin, itd…). Znanje o izdelavi attarja se je prenašalo iz roda v rod in je bilo zelo cenjeno ter skrbno varovano, podobno kot izdelava stekla v Benetkah.

Več o tem
Kana - barvilo (Lawsonia inermis)

Egipčanski trgovci so na veliko trgovali s kano, da pa bi zahodnjakinjam ponudili čim bolj intenzivno barvo, so kaninemu prahu začeli dodajati kovinske soli in druge kemikalije, ki so v dotiku s kožo povzročale hude alergije. Zaradi tega, je kana dobila slab sloves in začele so se širiti govorice, da je celo škodljiva za lasišče, kar pa NE DRŽI. Čista kana brez primesi je zdravilna za lase in lasišče ter odpravlja glavobol ter izpadanje las.

Več o tem
Kana (Lawsonia inermis)

Na zahodu poznamo to rastlino samo kot naravno barvilo, vendar je kana mnogo več kot le to. Zapise o njeni uporabi v medicinske namene, najdemo že v starih sirskih in egiptovskih medicinskih tekstih. Svoje pomembno mesto pa zaseda tudi v tradicionalni indijski medicini - Ayurvedi. Muslimanski svet jo pozna kot zdravilno rastlino Preroka Mohameda (Natural healing with the Medicine of the Prophet iz knjige The Provisions of the Hereafter by Imam Ibn Qayim Al Jawziya (1292-1350 C.E.) Prav zaradi svojih zdravilnih lastnosti in široke uporabnosti je postala sestavni del socialnega in duhovnega življenja narodov, ki živijo na ozemlju, kjer kana avtohtono raste.

Več o tem
Poslikava s kano

Prve poslikave s kano so našli egiptologi, pri raziskovanju piramid. Najstarejša najdena poslikava je iz leta 1200 p.n.š. Dokazano je, da so si Egipčani s kano hladili telo. Pri tem so odkrili tudi kanino barvilo – lavson in si z njim barvali nohte in lase. Predvideva se, da se je poslikava razvila prav zaradi kaninih zdravilnih učinkov na naše telo. Po letu 2000 je največjo reklamo za poslikavo s kano, naredila pevka Madona, s svojim spotom za skladbo » Frozen« , poleg nje pa tudi vse večja osveščenost o posledicah permanentnega tetoviranja, ki ga skoraj ni mogoče odstranit. Vse več je je povpraševanje po poslikavi s kano, ki ni nevarna in ni trajna, poleg tega pa še zdravilna.

Več o tem
Indigo - Indijsko indigo - pravi indigo (Indigofera tinctoria)

Zgodovinski viri uporabe indigovca in njegovega barvila vodijo do Indije, to barvilo je bilo v času antičnih civilizacij zelo cenjeno in je imelo status luksuznega izdelka. Z njim so barvali bombaž, volno in svilo. Indija je bila najstarejši center pridobivanja tega barvila, ki se je kasneje razširilo na Kitajsko, Japonsko in Jugovzhodno Azijo.

Več o tem
Sena - Cassia obovata, Senna italica

Pod imenom Sena najdemo zelo široko paleto (okoli 260) cvetnic iz družine Fabaceae. Najbol poznana je Senna alexandrina, ki že stoletja zavzema vidno mesto v tradicionalni ayurvedski medicini.Vsebuje antrakinone kot aloe vera, rabarbara in noni sok ter glukozide. V sodobni medicini se uporablja kot odvajalo. Prvo izolacijo resveratrola (antioksidant) so znanstveniki izvedli pri preučevanju te rastline. Senna italica (cassia obovata) pa se uporablja za nego las. Velikokrat jo komercialno označujejo kot “naravna kana” ali “brezbarvna kana”. Vsebuje vrsto antrakinona (chrysophanic acid), ki je barvna molekula in daje zlato rumeno barvo. Enako barvno molekulo najdemo tudi v koreninah rabarbare.

Več o tem
Amlino olje (Emblica officinalis oil)

Novejše znanstvene raziskave kažejo, da imajo amlini plodovi antivirusno in antimikrobno delovanje. Ajurvedska medicina jo uporablja že tisočletja za pomlajevanje (močan antioksidant), ker je bogata z vitaminom C (cca 445mg/100g) in tanini (45%) (flavonoidi, lipidi in druga esencialna olja). Indijke jo tradicionalno uporabljajo tudi za odpravljanje težav z lasiščem in nečisto kožo.

Več o tem
Amla (Embilica officinalis)

Novejše znanstvene raziskave kažejo, da imajo amlini plodovi antivirusno in antimikrobno delovanje. Ajurvedska medicina jo uporablja že tisočletja kot močan antioksidant, ker je bogata z vitaminom C (cca 445mg/100g) in tanini (45%) poleg tega vsebuje flavonoide, lipide in druga esencialna olja. Indijke jo tradicionalno uporabljajo tudi za odpravljanje problemov z lasiščem in nečisto kožo.

Več o tem
Kaj so tradicionalna ljudska znanja?

Tako se je razvilo poljedelstvo, živinoreja in obrt. Pri svojem delovanju je spoštoval naravne zakonitosti in ni uničeval ravnovesja posameznih ekosistemov. Odnos do okolja se je spremenil z začetkom industrijske revolucije in hitrim razvojem znanosti ter s tem povezanega kapitala. V 20.stol. je edina vrednota kapital, zato smo okolje obremenili do te mere, da nam v zadnjem času v obliki podnebnih sprememb kaže svoj protest.

Več o tem
Kako ohraniti lase sijoče in zdrave?

S POPOLNOMA NARAVNIMI ZELIŠČNIMI OBLOGAMI IN OLJI!

Več o tem
Kaj moramo vedeti predno si lase pobarvamo s kano?

1. Kana je naravno barvilo, ki se spoji z našim lastnim barvilom v koži in laseh, zato ne moremo na temnih laseh pričakovati intenzivne barve, kot jih lahko dobimo pri sintetičnih barvah. Kana le oplemeniti našo naravno barvo las. Pri svetlih in sivih laseh pa je barva bol intenzivna, ker ti lasje nimajo temnega barvila oziroma ga sploh nimajo (sivi lasje)

Več o tem